Yoga op zondag
Restorative Yoga en de Full Primary Series Ashtanga Yoga

“Speciale” yogasessies op de zondagen…. momenten van verdieping en ontspanning ten aanzien van je eigen yogabeoefening.
Het zijn heerlijke rustige momenten voor jezelf, om af en toe ook in het weekend bezig te zijn met yoga .
Deze specials zijn afzonderlijk te volgen en je kunt je per keer opgeven.

Je kunt kiezen uit Restorative Yoga: zachte en herstellende yogahoudingen met ondersteuning en een lange fase van ontspanning /stilte en de andere is de Full Primary Series Ashtanga Yoga.

Beide vormen worden 1 x in de maand gegeven op de zondag van 11.00 – 13.00 uur. Geniet na de sessie van een heerlijke lunch om de dag compleet te maken.
Kijk vooral in het lesrooster voor de exacte data.

Restorative Yoga: Herstellende yoga door middel van diepe ontspanning (1 x per maand)

Restorative Yoga is een vorm van herstellende en aandacht gerichte yoga, met een subtiele en zachte aanpak die voor iedereen toegankelijk is. Het is een therapeutische yogabeoefening die met zijn ondersteunende houdingen een diepe ontspanning brengt in het lichaam.
Bij deze vorm van yoga ligt de nadruk op het creëren van ruimte in je lichaam en geest. Je leert uiteraard ook bij deze vorm aandacht te hebben voor het hier en het nu. De yogahoudingen worden langdurig aangehouden, ongeveer 5 – 10 minuten. In volle ontspanning is er namelijk geen beweging, geen moeite en wordt de geest stil. Dat biedt beoefenaars de mogelijkheid om blokkades en spanningen in het lichaam beter waar te nemen en bewust te worden.

Kenmerkend voor de Restorative Yoga, is de totale fysieke overgave in de houding en het langere tijd in die yogahouding blijven. Dit heeft ook direct invloed op de ademhaling want deze wordt rustig, diep en ritmisch. Door bewust te blijven van je ademstroom, vooral rondom de plekken in het lichaam waar spanning en blokkades zitten, komt verzachting en verruiming.
De yogahoudingen zijn voornamelijk liggend en zittend en worden ondersteund met kussen, bolsters, blokken en dekens waardoor slechts een minimale spierinspanning nodig is. Het lichaam kan zo op een dieper niveau ontspannen en helen, omdat de houdingen langer worden aangehouden.

We starten de yoga met een aandachtsoefening, gevolgd met een serie eenvoudige yogahoudingen, gericht op het versterken en versoepelen van je lichaam. Daarna volgen de echte Restorative (herstellende) yogahoudingen. Lichaam, geest en adem zijn met elkaar verbonden. De geest wordt stil…. en om daar van te kunnen genieten eindigen we de Restorative Yoga met een stilte/ontspanningssessie van 30 minuten.

Data:

  • 8 februari
  • 8 maart
  • 12 april

Tijd: 11.00 – 13.00 uur (met iets uitloop).

Kosten: € 20 inclusief lunch

Full Primary Series Ashtanga Yoga: voor iedereen (1x per maand)

De Ashtanga Yoga is de traditionele vorm van yoga. Wat de Ashtanga Yoga duidelijk anders maakt van de overige vormen van yoga is het samengaan van je adem en je beweging. In de Zonnegroeten leg je de basis voor de rest van je beoefening. In de Zonnegroeten begint je reis…. Bij de Ashtanga Yoga liggen alle houdingen vast. Ook de precieze volgorde staat als een huis.
Het belangrijkste binnen de Ashtanga Yoga is de adem. Daarnaast zijn de bandha’s, de opgewekte warmte in het lichaam, de vinyasa (de “flow”) en de levenskracht essentieel bij Ashtanga. Het gaat om een continu bewustzijn van de bandha’s, de adem, de warmte en de flow. 

Een groot verschil met de andere lessen is dus de stilte….
Geen muziek, geen gepraat voor de les. 
Je wordt door de docent door de gehele Eerste Serie heen gepraat, maar de docent zal daarbij minimaal aan het woord zijn.
Wanneer je in een houding staat, wordt er geteld. In de meeste gevallen hou je de houding 5 ademhalingen aan. De docent geeft het ritme van de adem aan. De inademing duurt 5 tellen, de uitademing ook. En in- en uitademing gezamenlijk is dus 1 tel.
Je zult verder merken dat de flow continu doorgaat. Wanneer je dus niet op tijd in een houding staat, krijg je de houding niet mee. Je gaat dan niet alsnog lang in die houding staan, maar je gaat mee naar de volgende. Uiteindelijk zul je merken dat hoe vaker je deze serie beoefend, je steeds sneller en standvastiger in de houding komt te staan.

De docent is een soort orkestleider, die het tempo aangeeft, het ritme, de beweging…. Het is even wennen maar uiteindelijk zul je met de overige beoefenaars de orkestleider prima kunnen volgen!

We beginnen de Ashtanga Yoga volgens de oeroude traditie met het zingen van een mantra. Deze mantra zal in stukjes worden voorgezongen en het is de bedoeling dat je de mantra nazegt. Vlak voordat de les begint, krijg je de mantra op papier zodat je kunt meelezen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je het zonder papier doet…. 😉
Na de ontspanning eindigen we de yogasessie met 3 x Ohm…

Data:

  • 22 februari
  • 22 maart

Tijd: 11.00 – 13.00 uur

Kosten: € 17,50 inclusief lunch