Yoga omvat veel…  Wanneer je net begint aan yoga, kan het best veel zijn wat er op je af komt. In de kern gaat het eigenlijk om je lichamelijk en geestelijk goed voelen.
Eén les in de week kan ervoor zorgen dat je beter spanning kunt los laten, meer geconcentreerd raakt in jezelf, lekkerder in je vel gaat zitten, beter gaat slapen. Het verbetert je lichaamshouding, waardoor je beter kunt ademen en bewegen.
Yoga kan je hele leven beïnvloeden en er zijn verschillende manieren om dit in de praktijk te brengen. Het is niet alleen bedoeld voor wie jong en fit is, je kunt er altijd mee beginnen! Yoga heeft iets te bieden voor allerlei mensen, ongeacht hun mentale en fysieke toestand.

Yoga is bedoeld om een gezond en sterk lichaam te krijgen en een gezonde geest. Daarvoor zijn er vijf basisprincipes:

1)      De juiste ontspanning
Yoga werkt met het loslaten van spanningen in de spieren en het laten rusten van het hele lichaam. Dat heeft een positieve uitwerking op het kalmeren van het gehele zenuwstelsel. Daardoor voelen mensen zich ontspannen en verfrist. Dit ontspannen gevoel merk je in je dagelijkse bezigheden. Je weet beter met je energie om te gaan. Ook is het algemeen bekend dat het een positieve bijdrage levert aan het loslaten van zorgen en angsten.

2)      De juiste oefeningen
Ons fysieke lichaam behoort te bewegen en te oefenen. De juiste oefening voor het lichaam wordt bereikt door yogahoudingen, ook wel asana’s genoemd. Deze yogahoudingen werken systematisch voor alle lichaamsdelen. Ze rekken en trainen de spieren en pezen, verbeteren de flexibiliteit van de ruggengraat en de gewrichten en bevorderen de bloedcirculatie. De yogahoudingen zijn specifiek ontworpen om de fysieke en psychologische functies van het lichaam te reguleren. Wanneer je aan yoga doet, gun je je lichaam de kans zich te ontspannen. Ook geeft het kracht en energie. Een groot voordeel van yoga beoefenen is, dat het gestel van het lichaam wordt verjongt. Yoga beoefenen moet samen gaan met het hanteren van een juiste ademhaling. Elke beweging wordt uitgevoerd op een in- of een uitademing. De yoga en de adem vormen dan als één geheel.

3)      De juiste ademhaling
Tijdens de beoefening van yoga, leer je diep en ritmisch te ademhalen. Er wordt gewerkt aan het optimaal gebruik maken van elk gedeelte van de longen om de zuurstof-inname te verhogen. De juiste ademhaling moet diep, langzaam en ritmisch zijn. Om dit te bereiken moet je in staat zijn de lengte van je in- en uitademing te reguleren. Dit geldt ook voor het behoud van de zuurstof in je longen of de pauzes tussen de ademhalingen. De techniek van het ademhalen binnen de yoga, wordt ook wel pranayama genoemd. Het gaat om het vergroten van de levenskracht. Je leert hoe je je lichaam kunt opladen. Tevens krijg je een betere controle over je gedachtes in je hoofd doordat je met je adem bezig bent. Hierdoor word je kalmer en ga je je beter concentreren. Uiteindelijk vergroot het je energieniveau.

4)      Het juiste dieet
Wat je eet heeft een grote invloed op je lichaam en je geest. Het juiste dieet is er één dat zowel je lichaam als je geest voedt. Het moet goed uitgebalanceerd zijn en zo veel mogelijk alleen maar natuurlijke voedingsstoffen bevatten. Binnen de yoga betekent een goed en juist dieet: eten met mate en alleen eten als je honger hebt. Soms eten mensen wanneer ze van streek zijn en wordt voedsel gebruikt om het gat of de leegte die gevoeld wordt, te dichten. Slechte eetgewoonten resulteren in afgestompte zintuigen, waardoor mensen niet eens merken dat ze te veel en te slecht eten. Daardoor loop je het risico om een aandoening als obesitas of diabetes op te lopen. Voedsel moet het lichaam ondersteunen. Het moet het lichaam licht en soepel houden, de geest kalm en het moet bijdragen aan het sterk houden van het afweersysteem.

5)       Positief denken
Yoga helpt negatieve gedachtes kwijt te raken. Hoe je gedachtes zijn en hoe je denkt over jezelf en de wereld om je heen, heeft een grote invloed op je leven. Hoe meer je in staat bent een positief denkbeeld te behouden tijdens je leven, hoe meer dit zal bijdragen aan innerlijke rust.

Er zijn allerlei belangrijke lichaamssystemen die worden beïnvloed door regelmatig aan yoga te doen.

Een korte opsomming:
– spieren worden opgerekt…..
– het verouderingsproces wordt vertraagd…..
– de ruggengraat wordt soepeler en sterker…..
– de circulatie wordt bevorderd…..
– de spijsvertering wordt verbeterd…..
– zenuwen worden gekalmeerd…..
– hormonen en gevoelens raken in evenwicht…..

Er is meer…..
Iedereen die lang genoeg met yoga bezig is, merkt dat er heel subtiele veranderingen plaatsvinden. Ze merken dat hun gezondheid, energie en mentale toestand verbeteren, dat ze rustiger worden en minder gebukt gaan onder de dagelijkse zorgen. Ze voelen zich helderder, doelgerichter en wilskrachtiger. Het gaat bij yoga om zelfontplooiing, gezondheid en lichamelijk bewustzijn. Yoga betekent “vereniging”: vereniging van lichaam, geest en ziel met als doel een staat van harmonie of balans te bereiken. Het creëert een gevoel van evenwicht.